Research

Foursquare in Nederland: de feiten

Onlangs verwelkomde Foursquare wereldwijd de 10 miljoenste gebruiker. Het is enorm hard gegaan met de location based service sinds het 2 jaar geleden van start ging.

Bedrijven op Foursquare

Het ene na het andere bedrijf ziet in Foursquare mogelijkheden om klanten aan zich te binden. Wereldwijd zijn het inmiddels meer dan een half miljoen bedrijven die dat doen. Naast locale businesses zijn er ook grote merken (Starbucks, Louis Vuitton, maar ook History Channel) die het als een waardevol marketing instrument zien.Ook ging Foursquare strategische allianties aan met onder meer American Express en een aantal daily deal sites. Foursquare is dus hot in de Verenigde Staten. Maar hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

Feiten Foursquare in Nederland

MKB

Uit de social media monitor – editie restaurants, die Media Intelligence Lab volgende maand zal publiceren, blijkt dat 63,2% van de restaurants via Foursquare als locatie te vinden is.Van deze bedrijven, heeft 4,4% daadwerkelijk z’n ‘venue’ geclaimed. Dat betekent dat slechts 1 op de 25 aanwezige restaurants gebruik maakt van de gratis mogelijkheden die Foursquare biedt. Zogenaamde specials werden slechts in 1% van de gevallen aangeboden.

Gebruik

150.000 Nederlanders maken op dit moment gebruik van Foursquare. Dat is een kleine 1,4 van de internetpopulatie.*

Check-ins

Het aantal checkins per locatie verschilt erg sterk. Bij de meeste restaurants was het aantal checkins een handjevol, terwijl het bij sommige al in de honderden liep. Gemiddeld is er op deze locaties 42 keer ingechekt (met een mediaan van 16 keer).

Meer cijfers

Ook onderzocht werden aantallen mensen die incheckten en de aanwezigheid van zgn. Mayors. Meer kerncijfers zijn te vinden op de gratis factsheet (http://www.mediaintelligencelab.nl/gratis-downloaden) over Foursquare in Nederland

Grote bedrijven

Grotere bedrijven in Nederland die zich met Foursquare bezighouden zijn schaars te noemen. Bekend is voornamelijk Heineken dat mensen beloont voor het bezoek aan kroeg waar dit merk geschonken wordt.

Status

Het lijkt er dus op dat de gebruiker Foursquare aan het ontdekken is in Nederland, maar dat de bewustwording van de mogelijkheden die het biedt aan bedrijven nog moet komen.

Toekomst

Het is een grote vraag wat de toekomst van toekomst voor Foursquare in petto heeft. Het grootste gevaar voor Foursquare zit ‘m in het feit dat Google en Facebook zich met hun places in hetzelfde vaarwater begeven. Het is duidelijk dat Foursquare hard aan de weg timmert om de concurrentie voor te blijven. Zo haalde het in een investeringsronde vorige maand 50 miljoen euro op voor verdere ontwikkeling. Wij houden ze in ieder geval goed in de gaten en blijven hun aanwezigheid in Nederland meten.

*Genoemde cijfers zijn berekeningen op basis van data van Foursquare, Alexa en Wikipedia

Meer weten

Wil je meer weten over de status van Foursquare of andere sociale media in Nederland, of hoe het met sociale media in uw branche zit? Neem dan contact met ons op.

Back to Research